کارگاه صدرنگ
Ruben Östlund (2017) The Square پوستر فیلم مربع Classifilm.com قابلیت پخش عمومی : بله

The Square 2017

کارگردان Ruben Östlund
نویسنده Ruben Östlund
زمان 151
کشور سوئد، آلمان، فرانسه، دانمارک
ژانر کمدی، درام

10 / 7.3

امتیاز
imdb

10 / 7.7

امتیاز
ما

خلاصه فیلم

کریستین رئیس موزه هنرهای معاصر مردی ظاهرا موفق و شیک است. با این وجود بدشانسی و کمی حماقت مشکلات زیادی برای او ایجاد می کند. این مشکلات در سه بعد حرفه ای، شخصی و خانوادگی برای او ایجاد می شوند. در بعد حرفه ای هنرهای معاصر چندان مورد استقبال عموم مردم نیست و ایده های کریستین و همکارانش بیشتر سبب دردسر می شود. از سوی دیگر هنگامی که کیف پول و وسائل کریستین در یک دزدی از پیش طراحی شده ربوده می شود، راه حل کریستین مشکل را حادتر می کند. در نهایت کریستین از لحاظ ارتباطات عاطفی با زنان اطرافش چندان موفق نیست و الگوی خوبی برای دو دختر کوچکش نمی تواند باشد.

مشاهده بیشتر

گالری تصاویر و ویدئو


The Square 2017
1
The Square 2017
2
The Square 2017
3
The Square 2017
4
The Square 2017
5
The Square 2017
6
The Square 2017
7
Kids Acting (2017) The Square
Stealing (2017) The Square
Man Acts Widely (2017) The Square
The Square 2017
The Square 2017
The Square 2017
The Square 2017
The Square 2017
The Square 2017
The Square 2017
1/3
2/3
3/3

نقد فیلم مربع

فیلم مربع (The Square) ساخته روبن استلوند طنز تلخی نسبت به جهان مدرن ارائه می کند. تضادهایی که در ارزش ها و زیبایی های جامعه جهانی به وجود آمده همه چیز را به سمت منفعت طلبی و سودجویی سوق داده است. ماجرای اصلی فیلم درباره یک اثر هنری مدرن است که چیزی نیست جز یک مربع انتزاعی. طبق نظر هنرمند داخل مربع همه انسان ها حقوق و مسئولیت های برابر دارند. پیش از رونمایی از این اثر، کارگردان به ما نشان می دهد که یک اثر هنری در دنیای مدرن به خودی خود زیبایی خاصی ندارد و تنها با قرار گرفتن در معرض دید عموم و تبلیغات ارزش زیبایی شناختی پیدا می کند. مشاوران تبلیغاتی موزه به کریستین (شخصیت اصلی داستان و مدیر موزه) می گویند که برای دیده شدن عمومی نیاز به یک کار خاص یا شلوغ بازی دارند. در واقع کمک و احترام به همنوع که زمانی یک ارزش اجتماعی بود، اکنون تنها زیر بار تبلیغات در معرض توجه قرار می گیرد و هرگز مشخص نیست که این توجهات ارزش مثبت یا منفی داشته باشند. در طول فیلم مشاوران تبلیغاتی موزه می توانند توجه عموم جامعه را به خود جلب کنند، اما متاسفانه این توجه بازخورد منفی دارد و کریستین را تا مرز استعفا پیش می برد. از سوی دیگر شخصیت کریستین به عنوان محور اصلی داستان مجموعه ای از تضادهای مضحک است. از یک سو حماقتی کودکانه در رفتار او موج می زند و از سوی دیگر فشار اجتماعی او را در شرایط بغرنجی قرار می دهد. به عنوان مثال اقدام او برای نوشتن نامه به تمام ساکنین یک مجتمع مسکونی برای یافتن کیف پول و موبایلش به وضوح حاکی از نوعی ساده لوحی مفرط است، اما در جای دیگری از فیلم هنگامی که مراسم شام موزه با حضور حامیان مالی آن به فاجعه ای بزرگ تبدیل می شود، کریستین تقصیری ندارد، بلکه این جامعه وحشی است که ارزش های خود را گم کرده و کریستین را تحت فشار قرار می دهد. در مجموع می توان گفت جامعه مدرن بین دو مسیر گم شده است: از یک سو ارزش های متعالی است که در گذشته مدفون شده و بازیابی آنها بسیار دشوار است و از سوی دیگر جامعه جدیدی که هیچ رحم و مروتی ندارد و تنها پول و تبلیغات آن را به این سو و آن سو می کشد. در سکانس بسیار مهم کنفرانس خبری این تضاد به وضوح رخ می نماید. در ابتدای کنفرانس کریستین تحت فشار خبرنگاران و مدافعان قشر ضعیف جامعه تحت فشار قرار می گیرد و می پذیرد که اشتباه کرده است، اما در ادامه کسی درباره آزادی بیان او را به چالش می کشد و کریستین مجبور است بر اقدام خود تاکید کند. در نهایت یک بیانیه تبلیغاتی است که خبرنگاران را آرام کرده و کریستین را از این تضاد نجات می دهد.

در بخش بازیگری فیلم «مربع» (The Square) بدون شک کلیس بنگ در نقش کریستین بهترین هنرنمایی را دارد. او چهره ای مصمم و جدی دارد که رفتارهای عجیب و ساده لوحانه به خوبی تضاد این شخصیت را به تصویر می کشد. قد بلند او و حالت جدی چهره اش احتمالا آینده ای روشن تر برای او در سینما به ارمغان خواهد آورد. اما در سوی مقابل الیزابت ماس شاید مهمترین بازیگر این فیلم است که تاکنون دو بار برای ایفای نقش در سریال های تلویزیونی موفق به کسب جایزه گلدن گلوب شده است. داشتن چشمان بزرگ و گرد و نگاهی که بیشتر تعجب آمیز و بهت زده است، قابلیت های بسیاری به این بازیگر ریز جثه می دهد. پیشتر در سریال بالای دریاچه (Top of the Lake) او را در نقش کاراگاه دیده بودیم که در آنجا نیز در تعجب و بهت برای شخصیت یک کاراگاه بسیار خوب در بازی او جلوه گر بود. در فیلم مربع (The Square) گرچه جایگاه او نسبت به کریستین کمرنگ تر است، اما به راحتی می توان او را به عنوان شخصیت دوم فیلم معرفی کرد. لازم است حتما به یکی از سکانس های جذاب فیلم مربع اشاره کنیم که در آن تری نوتاری در نقش اُلگ به ضیافت شام موزه وارد می شود و در نقش یک گوریل وحشی مهمانان را می ترساند. شاید مهمترین، جذاب ترین و بهترین سکانس فیلم مربع همینجاست که نه تنها نوتاری در نقش یک حیوان درنده بسیار عالی و طبیعی بازی می کند، بلکه بینندگان فیلم از شدت دلهره میخکوب تصویر می شوند. در طول سکانس می دانیم که این ماجرا تماما یک طرح از پیش تنظیم شده است، اما همواره نگرانیم که این طرح حالت جدی به خود بگیرد و این اتفاق رخ می دهد. اُلگ کنترل خود را از دست می دهد اما هیچ کس برای خاتمه دادن به این ماجرا اقدامی نمی کند. در انتهای سکانس هنگامی که اُلگ کنترل خود را از دست می دهد و قصد حمله به یکی از میهمانان را دارد، تنها یک نفر برای نجات وارد عمل می شود و سپس هنگامی که اُلگ تاحدودی کنترل شده است، خوی حیوانی میهمانان نیز رشد کرده و همه به سوی او حمله ور می شوند. هووارد شومن این سکانس را مرکز فیلم می داند؛ اگر وقت دیدن تمام فیلم «مربع» (The Square) را ندارید، تنها همین سکانس را ببینید.

شاید بتوان گفت مشکل اصلی فیلم «مربع» (The Square) در فیلمنامه نهفته است. در طول فیلم بیننده با مجموعه جذاب و گسترده ای از خرده روایت های مرتبط به شخصیت کریستین روبرو می شود. اما هیچ یک از این خرده روایت ها حالت غالب پیدا نمی کند و محوریت داستان را به دوش نمی کشد. در واقع تنها ارتباط آنها با یکدیگر شخصیت مفلوک کریستین است که باید همه آنها را تجربه کند. به همین دلیل فیلم در نمای کلی یک طرح داستانی غالب ندارد. از سوی دیگر این خرده روایت ها گاهی بی سرانجام رها می شوند و تنها موضوعی را در ذهن بیننده روشن می کنند. به عنوان مثال سرنوشت آنا دوست دختر کریستین مشخص نمی شود. به نظر می رسد تنها دلیل حضور او در فیلم نمایش فلاکت کریستین در حوزه شخصی و خانوادگی است. به غیر از این شخصیت آنا بسیار مبهم، بدون تاریخچه و بی سرانجام رها می شود. سونیا سرکا معتقد است فیلم مربع (The Square) چندین خرده داستان ناتمام دارد که با شتاب رها می شوند تا خرده داستان بعدی مطرح شود. متاسفانه بیشتر شخصیت های داستان نیمه کاره و مبهم رها شده اند. به عنوان مثال ما چیزی در مورد همکاران زن کریستین که گاهی مورد توجه دوربین هستند نمی دانیم، درباره مدیر اجرایی موزه که زنی مسن است چیزی نمی دانیم و با فرزندان کریستین تنها در نماهایی کوتاه و کم دیالوگ آشنا می شویم. با این وجود نوعی زیرکی در نوع پرداخت داستان وجود دارد. به بیان دیگر نویسنده گاهی اوقات انتظارات ما را مورد تمسخر قرار می دهد. به عنوان مثال در صحنه ای که انتظار ورود آنا به اتاق خواب را داریم، یک گوریل وارد می شود و ما از حضور او ناامید می شویم. اما چند ثانیه بعد آنا نیز وارد می شود تا مجددا انتظارات ما به خطا بروند. این تکنیک غافل گیری در سکانس های دیگر نیز وجود دارد. به عنوان مثال هنگامی که درب خانه کریستین به شدت کوبیده می شود و سر و صدایی بلند می آید، بیننده تصور می کند که حتما شاکی های او پشت در هستند، اما ناگهان متوجه می شویم که کریستین دو دختر دارد و لایه جدیدی از زندگی او برای ما مکشوف می شود. به عنوان آخرین مثال از این نوع غافل گیری در فیلم مربع (The Square) به نکته ای صوتی اشاره می کنیم. در خلال یکی از دیالوگ های کریستین و آنا صدای ناهنجار سقوط چیزی به گوش می رسد. پس از چند ثانیه صدای فرو ریختن آن چیز و احتمالا فاجعه ای بزرگ به گوش می رسد. اما با تکرار این صدا متوجه می شویم که در بخشی از موزه هنرهای معاصر استکهلم هستیم که با صدای سقوط اجسام ذهن مخاطبان را درگیر می کند. این تنها یکی از جنبه های جذاب فیلم مربع (The Square) است؛ برای تجربه کامل این حس حتما پیشنهاد می کنیم این فیلم هوشمندانه را مشاهده کنید.

نقاط قوت:

  • کارگردانی
  • بازیگری

نقاط ضعف:

  • عدم وجود یک طرح داستانی

دیالوگ های ماندگار

  • Christian: This reminds me of something your grandpa told me. He was a boy, about 6 years old. And he was about to go out and play… His parents made him a tag and wrote his name and address on it. They hung it around his neck and sent him off to play all by himself in the middle of Copenhagen. Imagine if I had done that to you when you were six. That never would have happened. Attitudes change… Back then, people trusted other grownups, to help their children if they had problems or had lost their way. But nowadays, you tend to regard other adults as potential threats.
  • Christian: The Square is a sanctuary of trust and caring. Within it we all share equal rights and obligations
  • Christian: If you place an object in a museum does that make this object a piece of art? For instance, if we took your bag and place it here, would that make it art?

جوایز

عنوان جایزه برنده کاندید
اسکار (2018) نامزد بهترین فیلم خارجی
گلدن گلوب (2018) نامزد بهترین فیلم خارجی
جشنواره فیلم کن (2017) نخل طلای بهترین فیلم
Ruben Östlund
جایزه ولکان برای بهترین هنرمند تکنسین
Josefin Åsberg
جوایز دیگر 30 جایزه 37 نامزدی

نظرات

Ruben Östlund (2017) The Square پوستر فیلم مربع Classifilm.com قابلیت پخش عمومی : بله
مشاهده پرونده مربوطه