کارگاه صدرنگ
Roma (2018) Alfonso Cuaron Classifilm.com قابلیت پخش عمومی : بله

Roma 2018

کارگردان Alfonso Cuarón
نویسنده Alfonso Cuarón
زمان 135
کشور مکزیک، آمریکا
ژانر درام

10 / 8.2

امتیاز
imdb

10 / 7.8

امتیاز
ما

خلاصه فیلم

کلو دختر جوانی است که برای یک خانواده مرفه کار می کند. پدر خانواده پزشک است و به همراه همسرش سوفیا و چهار فرزندش و مادر سوفیا در خانه زندگی می کنند. مشکلات از زمانی آغاز می شود که پدر خانواده خانه را رها کرده و به سراغ عیاشی می رود. از سوی دیگر کلو نیز باردار می شود و پدر فرزندش او را ترک می کند. کلو از بازگشت پدر فرزندش ناامید می شود و خانواده نیز از بازگشت پدر قطع امید می کنند. سوفیا و کلو با آن که از دو قشر متفاوت اجتماعی هستند در یک نقطه اشتراک دارند، آنها زنان قدرتمند و تنهایی هستند که تصمیم می گیرند زندگی را بدون مردانشان پیش ببرند.

مشاهده بیشتر

گالری تصاویر و ویدئو


Roma 2018
1
Roma 2018
2
Roma 2018
3
Roma 2018
4
Roma 2018
5
Roma 2018
6
Roma 2018
7
Roma 2018
8
Roma 2018
9
Camera Movement (2018) Roma
Fire on the Woods (2018) Roma
Strong Spirit of Cleo (2018) Roma
Masterpiece (Calm to Crisis and Calm) (2018) Roma
The Death of Her Kid (2018) Roma
Roma 2018
Roma 2018
Roma 2018
Roma 2018
Roma 2018
Roma 2018
Roma 2018
Roma 2018
Roma 2018
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

نقد فیلم روما

آلفونسو کوارون کارگردان شناخته شده مکزیکی تاکنون دو جایزه اسکار، یک خرس طلایی و چند ده جایزه معتبر بین المللی را در کارنامه خود دارد. شهرت او بیش از همه پس از ساخت فیلم جاذبه (Gravity) در سال 2013 کسب شد. اما این بار کوارون فیلمسازی را در کشور خودش مکزیک تجربه می کند. نام فیلم «روما» (Roma) برگرفته از یکی از محله های اطراف مکزیکوسیتی است که داستان اصلی فیلم در آن محله و در اوایل دهه هفتاد میلادی شکل می گیرد. فیلم روما واقع گرا و آرام است. بدین معنا که جذابیت روایی یا بصری چندانی ندارد. به طور ویژه سیاه و سفید بودن فیلم و بازی همراه با طمانینه کلو نوعی آرامش تسکین دهنده را به بیننده القا می کند. در مقابل هنگامی که پدر خانواده قصد ورود به خانه را دارد یا هنگامی که به همراه معشوقه اش در حال عیاشی است، شاهد حرکت و جذابیت هستیم. همچنین مرد دیگری که در فیلم «روما» (Roma) به تصویر کشیده شده است، معشوق کلو است که گرچه ظاهرا در مهارت های رزمی توانایی بسیاری دارد و حرکات سریع و اکشن انجام می دهد، اما بویی از نکته اصلی ورزش های رزمی که همان آرامش درون است نبرده است. در واقع باید گفت آرامش فیلم زنانه و مسئولیت پذیر است، در حالی که هیجان فیلم مردانه و زودگذر است. آرامش فیلم روما از حرکت و زوایای دوربین نیز نمایان است. دوربین کوارون کمتر زوایای تند بالا به پایین یا پایین به بالا یا زوم های اغراق آمیز به خود می گیرد. در بیشتر موارد دوربین در مرکز صحنه ثابت قرار دارد و تنها به چپ و راست می گردد. همچنین حرکت آرام و خونسرد دوربین به نحوی است که گویی حرکات بازیگران را پیش گویی می کند (دوربین به نوعی دانای کل است). به بیان دیگر هنگامی که دوربین آرام از راست به چپ می رود، بازیگران و موضوعات داستانی نیز اندک اندک به سوی چپ حرکت می کنند. تنها در انتهای فیلم است که دوربین نگاه رو به بالا می کند تا سعادت و موفقیت کلو شخصیت اصلی داستان را به تصویر بکشد. همچنین تنها هنگام ورود آقای دکتر به خانه است که دوربین از زوم های اغراق آمیز استفاده می کند تا به نوعی شخصیت او را خوار و حقیر نشان دهد. با این وجود آرامش فیلم «روما» (Roma) حوصله بیننده را سر نمی برد. یکی از دلایل این مطلب وجود جزئیات زیاد و دقیق در تمام فریم های کوارون است. میثم کریمی به درستی اشاره می کند که جزئیات صحنه ها در نماهای بیرون از منزل بسیار چشمگیر است. به طور ویژه در صحنه ای که فرزند کلو به دنیا می آید، یا در صحنه نبردهای خیابانی شهر مکزیک شاهد جزئیات بسیار زیاد نماها هستیم.

بازیگران فیلم روما (Roma) اغلب بومی و غیرحرفه ای هستند. یالیتزا آپاراشیو بازیگر شخصیت اصلی داستان بازیگری غیر حرفه ای است که پیش از این فیلم تجربه چندان بزرگی ندارد. با این وجود او به خوبی از عهده اجرای شخصیت آرام و دلنشین کلو بر می آید. آپاراشیو مادر آرام و رنج دیده ای است که ضعف از خود نشان نمی دهد و تنها هنگامی که پس از یک حادثه بزرگ (نجات جان فرزندان خانواده از غرق شدن) نشتری به زخم عمیق او وارد می شود، اعتراف می کند که از مرگ فرزندش چندان نیز ناراحت نشده است. این مطلب بسیار جالب است چرا که هنگام باز شدن زخم های کلو، او از بی وفایی پدر فرزندش چیزی نمی گوید، از وضعیت خانواده سوفیا یا حتی از وضعیت مالی بد مادرش چیزی نمی گوید. حتی مرگ فرزند نیز برای او چندان عمیق نیست، بلکه احساس خوشنودی کمرنگی که او نسبت به مرگ فرزندش داشت، به قدری عمیق شده که در آن وقت خاص به بیان می آید. این نشان از شخصیتی قدرتمند و عمیق دارد. ما در چند سکانس قبل دیده بودیم که کلو حرکت ورزشی خاصی را که نیاز به تمرکز زیاد داشت و هیچ یک از ورزشکاران و مردم عادی از عهده آن بر نمی آمدند، به راحتی انجام داد. شاید بهترین سکانس بازی آپاراشیو صحنه تولد فرزندش است که این شخصیت آرام و صبور باید درد بکشد و اضطراب و ناراحتی عمیق را از خود نشان دهد. از سوی دیگر سوفیا مادر خانواده نیز با وجود روحیه متفاوتی که نسبت به کلو دارد، شخصیتی سخت کوش و قوی دارد. او تلاش می کند، مذاکره می کند، التماس می کند و حتی گریه می کند؛ اما هنگامی که یکی از مردان خانواده برای ترحم قصد دارد به او نزدیک شود، حرمت خود را حفظ می کند. چهره سوفیا حاکی از زنی قدرتمند ولی احساسی است. در واقع باید گفت فیلمنامه و شخصیت پردازی کوارون به قدری قوی است که بازیگری فیلم «روما» (Roma) را نیز با خود بالا کشیده است. در توضیحات این فیلم گفته شده است که هیچ یک از عوامل به جز شخص کوارون از داستان نهایی فیلم مطلع نبوده است و دیالوگ های هر روز فیلمبرداری در همان روز به بازیگران و عوامل تحویل داده می شد. این تکنیک زمانی استفاده می شود که کارگردان قصد دارد احساسات ناب و واقعی بازیگران را در لحظه به چنگ آورد.

فیلمنامه «روما» (Roma) یکی از نقاط قوت فیلم است. شخصیت پردازی عالی، توجه به جزئیات و دیالوگ های حساب شده از جمله ویژگی های این فیلمنامه است (گفته شده است که تمام جزئیات صحنه ها حتی صداهای صحنه نیز در فیلمنامه اشاره شده است). روایت این فیلم به هیچ عنوان روال عادی و دراماتیک فیلم های دیگر را ندارد. بسیاری از منتقدان سینمایی (از جمله گلن کِنی و فیونولا هلیگن) به این نکته اشاره کرده اند که فیلم روما بسیار شخصی و گیرا است. به بیان دیگر کوارون نمی خواهد یک داستان همه جایی و همه فهم با آغاز و ابتدای خاص را به شکل عادی بیان کند. بلکه او داستان زندگی خودش در مکزیک دهه هفتاد را از زبان خودش بیان می کند. شخصیت کلو برگرفته از کارگر خانه کوارون در آن زمان است و تحولات سیاسی مکزیک به خوبی به تصویر کشیده شده اند. اما نکته مهم این است که موضوع فیلم «روما» (Roma) رخدادهای سیاسی مکزیک نیست، چرا که این تحولات در پس زمینه رخ می دهد. جدایی سوفیا و آقای دکتر نیز داستان اصلی نیست، چرا که آن نیز در پس زمینه رخ می دهد. شاید بتوان گفت باردار شدن کلو و نجات کودکان خانواده از غرق شدن نیز داستان های اصلی فیلم نیستند. همه این خرده داستان ها در پس زمینه رخ می دهند و بر روی همه اینها تصویر آرام و عمیق زن مسئولیت پذیر وجود دارد[1]. در یکی از دیالوگ های محوری فیلم، سوفیا در اوج ناراحتی به کلو می گوید «مهم نیست درباره زنان چه می گویند، ما همیشه تنها هستیم!». در واقع به نظر می رسد داستان اصلی فیلم «روما» (Roma) تنهایی زنان است. البته این مطلب تا حدودی از جذابیت فیلم می کاهد، اما پیشتر توضیح دادیم که این مطلب به معنای کسل کننده بودن آن نیست. هووارد شومن در توضیح این نکته می نویسد «اوایل فیلم هیچ رخداد دراماتیکی رخ نمی دهد، تنها پختن، شستن، نگهداری از فرزندان و کارهای عادی دیگر خانه… با جلو رفتن فیلم ما درگیر آن می شویم، نه به خاطر جریان خطی روایت بلکه به خاطر مجموعه اجزای کوچکی که تداوم زندگی را نشان می دهند».

نقاط قوت:

  • کارگردانی
  • فیلمنامه

نقاط ضعف:

  • داستان

شما را دعوت به دیدن مقاله ویدئویی سایت کلاسی فیلم درباره فیلم روما می کنیم:


[1] شاید بتوان گفت کوارون در این فیلم تمام اتفاقات بزرگ را در پس زمینه وجود انسان ها به تصویر کشیده است. و این لحاظ با فیلمی اگزیستانسیالیست روبرو هستیم. به صحنه آتش سوزی جنگل توجه کنید که اتفاق بسیار بزرگی است اما دوربین بر روی مرد محلی که آواز می خواند تمرکز می کند.

دیالوگ های ماندگار

  • Sofia: We are alone. No matter what they tell you, we women are always alone.
  • Paco: When I was old, you were there, but you were someone else.
    Cleo: When you were old?
    Paco: Yes.
    Cleo: Or when you get old?
    Paco: No, when I was old.
    Cleo: And when was that?
    Paco: Before I was born.

جوایز

عنوان جایزه برنده کاندید
گلدن گلوب (2019) بهترین فیلمنامه
Alfonso Cuarón
بهترین کارگردان
Alfonso Cuarón
بهترین فیلم خارجی
جشنواره فیلم ونیز (2018) شیر طلایی بهترین فیلم
Alfonso Cuarón
جایزه SIGNIS
Alfonso Cuarón
جوایز دیگر 88 جایزه 116 نامزدی

نظرات

Roma (2018) Alfonso Cuaron Classifilm.com قابلیت پخش عمومی : بله
مشاهده پرونده مربوطه