کارگاه صدرنگ
Wednesday Fireworks 2006 Farhadi اصغر فرهادی چهارشنبه سوری قابلیت پخش عمومی : بله

چهارشنبه سوری 1384

کارگردان Asghar Farhadi
نویسنده اصغر فرهادی، مانی حقیقی
زمان 99
کشور ایران
ژانر درام، رازآلود

10 / 7.8

امتیاز
imdb

10 / 7

امتیاز
ما

خلاصه فیلم

مژده نسبت به شوهرش مرتضی مشکوک است. او فکر می کند مرتضی ارتباطات پنهانی با آرایشگری که در همسایگی آنها است دارد. داستان از نگاه دختری به نام روحی روایت می شود که برای نظافت، یک روز کامل در خانه آنها است. روحی در ابتدا مانند بسیاری از اهالی ساختمان فکر می کند مژده بیماری روحی دارد و مرتضی مرد خانواده داری است. حتی هنگامی که دعوای مژده و مرتضی بالا می گیرد، روحی با یک ترفند هوشمندانه قائله را خاتمه می دهد. اما در انتهای فیلم هنگامی که ترقه بازی های چهارشنبه سوری به اوج خود رسیده است، شاهد ارتباط مخفیانه مرتضی و زن همسایه هستیم. روحی که با توجه به علائم، وجود این رابطه را حدس زده است، سکوت می کند.

مشاهده بیشتر

لیست بازیگران

نام شخصیت
هدیه تهرانی مژده
ترانه علیدوستی روحی
حمید فرخ نژاد مرتضی
پانته آ بهرام سیمین
هومن سیدی شوهر روحی
متین حیدرنیا امیرعلی
بهشاد شریفیان صاحب خانه
سحر دولتشاهی زن برادر مژده
حسین تسعیری شوهر سابق سیمین
جلال حدپور سراج مسئول شرکت نظافت

گالری تصاویر و ویدئو


چهارشنبه سوری 1384
1
چهارشنبه سوری 1384
2
چهارشنبه سوری 1384
3
چهارشنبه سوری 1384
4
چهارشنبه سوری 1384
5
چهارشنبه سوری 1384
6
چهارشنبه سوری 1384
7
چهارشنبه سوری 1384
8
Camera Gazes (2006) Fireworks Wednesday
Acting has no Impression without close up (2006) Fireworks Wednesday
Farhadi Stays away (2006) Fireworks Wednesday
Fireworks (2006) Fireworks Wednesday
Not on the Same Bed (2006) Fireworks Wednesday
Plot Climax - Acting (2006) Fireworks Wednesday
چهارشنبه سوری 1384
چهارشنبه سوری 1384
چهارشنبه سوری 1384
چهارشنبه سوری 1384
چهارشنبه سوری 1384
چهارشنبه سوری 1384
چهارشنبه سوری 1384
چهارشنبه سوری 1384
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

نقد فیلم چهارشنبه سوری

فیلم «چهارشنبه سوری» (Fireworks Wednesday) نیز مانند برخی فیلم های دیگر اصغر فرهادی با سکانسی نمادین آغاز می شود. روحی دختر جوان و شادابی که به همراه نامزدش در حال موتورسواری هستند، چادرش لای چرخ گیر کرده و به زمین می خورد. این چادر مشکل ساز مجددا در طول فیلم باز می گردد و برای زن دیگری مشکل ساز می شود. در انتهای فیلم خبری از چادر نیست و تنها ذهنیت (خاطره یا شاید تاثیرات) آن برای شخصیت ها باقی مانده است. گادفری چیشایر به این مولفه اشاره می کند و معتقد است چادر در فیلم چهارشنبه سوری  (Fireworks Wednesday) نقشی نمادین و دراماتیک دارد، اما او اشاره نمی کند که چادر نماد چیست و این رفت و برگشت حول مفهوم چادر به چه شکل داستان فرهادی را هدایت می کند. ما می دانیم که چادر برای پوشش زنان در ایران نماد سنت دینی است. دغدغه فرهادی در این فیلم گذر از سنت به مدرنیته در ایران معاصر است. این گذر بدون مخاطره و مشکل رخ نمی دهد. کسانی چون روحی که در سنت مانده اند و در طبقات پایین جامعه هستند احتمالا تنها ناظر این گذار هستند و ممکن است تاسف بخورند، اما جدایی و مشکلات عاطفی سهم کسانی است که در این مسیر پیشرو هستند. چهارشنبه سوری نقطه تلاقی سال گذشته و سال نو است که همراه با آتش و انفجار است. در واقع گذار از یک وضعیت به وضعیت دیگر که احتمالا برای برخی مسرت آمیز است (فرزندان خانواده و نسل بعدی)، برای برخی دیگر عین میدان جنگ است (مژده و همسرش، سیمین و شوهر سابقش) و برای برخی دیگر این اتفاقات وقت تلف کردن (روحی) است. نکته مهم در این کارزار سه گانه نسل جدیدی است که از آتش بازی لذت می برد و به سادگی دعوا و مشکلات والدینش را فراموش می کند. سیمین همسایه مژده و معشوقه مرتضی کودکی دارد که فرزند طلاق است. او نیز احتمالا به هر نحو باید با این شرایط کنار بیاید و نسل مدرن جامعه ایران را تشکیل بدهد.

از لحاظ فنی فیلم «چهارشنبه سوری» (Fireworks Wednesday) به نوعی در مسیر رسیدن به بلوغ تکنیکی فرهادی است. زاویه دید و پرداخت موضوع در این فیلم و دو فیلم «درباره الی» و «جدایی نادر از سیمین» بسیار مشابه است و حتی گاهی مضامین به یکدیگر نزدیک می شوند. همکاری حسین جعفریان و اصغر فرهادی که در فیلم های «درباره الی» و «فروشنده» نیز ادامه یافت، در اینجا آغاز می شود. دوربین جعفریان خصوصا در داخل آپارتمان و هنگامی که تنش های مژده و مرتضی بالا می گیرد بسیار فعال و در عین حال کم حاشیه روایتگری می کند. به طور ویژه می توان به سکانسی اشاره کرد که مرتضی از آسانسور پایین می رود تا مژده را که با چادر در حال مراقبت از اوست تنبیه کند. در این سکانس دوربین با مرتضی از آسانسور پایین می آید، اما همانجا می ماند و از دور شاهد جدال آن دو است. حتی وقتی که آسانسور بالا می رود نیز دوربین بالا می رود، اما وارد بطن ماجرا نمی شود. این تکنیک که شاید تخصص و امضای فرهادی است، در فیلم های دیگر نیز تکرار می شود. فرهادی در بیشتر موارد، خود را درگیر اصل ماجرا نمی کند و روایتش را در حاشیه و حول عواقب آن اتفاق بیان می کند. چرا که عواقب آن مساله به اندازه کافی دراماتیک و چالشی هستند. اما از سوی دیگر ضعف هایی نیز در کار فنی فرهادی وجود دارد. به عنوان مثال احمد شاهوند معتقد است همانطور که فیلم با روحی و همسرش آغاز شد، بهتر بود با رسیدن آن دو به یکدیگر در انتهای شب نیز تمام شود. حال آنکه فرهادی تصمیم می گیرد در سکانس دیگری تنهایی مرتضی و همسرش را که شاید قابل پیش بینی بود به تصویر بکشد. اما ناعادلانه است اگر به این دلیل فیلم چهارشنبه سوری را ضعیف قلمداد کنیم. شاهوند معتقد است «چهارشنبه سوری در تک تک نماهایش نشان از سواد دارد و شعور»، ما هم معتقدیم از لحاظ کیفی چهارشنبه سوری نسبت به دیگر فیلم های ایرانی از سطح بالایی برخوردار است.

در بخش بازیگری فیلم «چهارشنبه سوری» (Fireworks Wednesday) مورد تحسین بسیاری از جشنواره ها و منتقدین بوده است. اما به نظر ما انتظار بیشتری از بازیگرانی در سطح هدیه تهرانی می رفت که در این فیلم به شکل خوبی پاسخ داده نشد. شخصیت مژده که در بخش ابتدایی فیلم یک زن هیستریک و مردد است، پتانسیل هنرنمایی بسیار زیادی داشت که متاسفانه تا حد زیادی از بین رفته است. در واقع ما این وسواس های جنون آمیز مژده را تنها در برخی دیالوگ ها و یا رفتن به حمام و فال گوش ایستادن می بینیم که آنها هم بسیار ساده و کم شور است. البته باید توجه کرد که متاسفانه فیلمبرداری فیلم به شکلی است که قاب های بسته و زوم های مورد نیاز در مواقع خاص رخ نمی دهد و ما با احساسات بازیگران از نزدیک روبرو نمی شویم. به عنوان مثال در سکانسی که مژده و زن برادرش (سحر دولتشاهی) در حمام صحبت می کنند و مژده گریه می کند، دوربین فاصله مناسبی نسبت به شخصیت ها ندارد و عمق نگرانی و ناراحتی مژده نشان داده نمی شود . البته شاید بتوان گفت فرهادی و جعفریان با فاصله گرفتن از شخصیت ها مثلا می خواهند بر روی کاشی های آبی رنگ حمام و حس افسردگی جاری در زندگی مژده تاکید کنند (رنگ آبی حس افسردگی را القا می کند). اما این توجیه خوبی برای عدم برقراری ارتباط با لایه های عمیق تر شخصیت ها و ضعف بازیگری نیست.

فیلمنامه «چهارشنبه سوری» (Fireworks Wednesday) حاصل همکاری مانی حقیقی و اصغر فرهادی است. داستان فیلم حول تردیدهای جنون آمیز مژده نسبت به همسرش شکل می گیرد، اما نقطه عطف داستان هنگامی که است که بیننده حاصل تردیدهای مژده را می بیند. هنگامی که همه بینندگان قضاوت های اولیه خود را نسبت به شخصیت ها کرده اند، فیلم با یک جهش بلند ساختمان فکری آنها را نابود می کند. پس می توان گفت از لحاظ فرم روایتگری چهارشنبه سوری چندان ساده و خطی نیست. اما مهمتر از آن پیچیدگی استفاده از نمادها و استعاره های بسیار در این فیلمنامه است، به شکلی که تفسیر فیلم بسیار پیچیده و چند بعدی است. یکی از دلایل عمده این اتفاق خاکستری بودن تمام شخصیت ها است. این هنر فرهادی است که در بیشتر فیلم هایش معماهای اخلاقی طرح می کند که در این مسائل هیچ کس قهرمان یا ضدقهرمان نیست. کنجی فوجیشیما منتقد سینما معتقد است این هنر فرهادی است که شخصیت ها همواره واضح یا به صورت ضمنی نشان می دهند که افکار و عقایدشان به حق است. روحی، مژده و مرتضی همگی تا حدودی خطاکار و تا حدودی به حق هستند و این به عهده مخاطب است که تصمیم بگیرد خطای کدامیک بیشتر و غیرقابل بخشش است. البته در اینجا فرهادی و حقیقی تمام مهارت خود را به کار نمی بندند و در طراحی بعضی از شخصیت ها ضعیف کار می کنند. به عنوان مثال به شخصیت مرتضی کم پرداخته شده است و ما بسیاری از جزئیات روابط خانوادگی، کاری و عاشقانه او را درک نمی کنیم. این مهارتی است که فرهادی احتمالا در فیلم های «جدایی نادر از سیمین» و یا «فروشنده» به اوج کمال می رساند. با وجود پرداخت کم به جزئیات شخصیت ها، فرآیند رشد شخصیتی مانند روحی جالب و تاثیرگذار است. روحی که به نوعی راوی داستان است، خود به عنوان یک کنشگر عمل می کند. در واقع درام واقعی برای او و طی یک روز کاری رخ می دهد. در ابتدای صبح او یک دختر سنتی و در دنیای خودش است، اما در انتهای روز درس های بسیاری از زندگی مشترک، خیانت، دروغ، تردید و به طور کلی زندگی واقعی گرفته است. او نیز با قضاوت ها و تصمیم هایی روبرو می شود که در اتخاذ آنها گاهی موفق و گاهی ناموفق است. اما همه مساله اینجاست که بیننده تصمیم بگیرد کدام تصمیم ها درست و کدام ها غلط بوده اند. در نهایت باید گفت فیلم چهارشنبه سوری از لحاظ عمق مضامین پیچیده و حاوی سوالات چالشی است؛ همانند آزمون های روانشناختی که با طرح یک یا چند سوال، سعی در کشف ابعاد فکری و روحی شما می کند.

نقاط قوت:

  • کارگردانی
  • فیلمنامه چالشی

نقاط ضعف:

بازیگری

دیالوگ های ماندگار

  • روحی: ببخشید من یه زنگ بزنم اجازه بگیرم از شوهرم؟
    مژده: اجازه چی؟
    روحی: برای آرایشگاه.
    مژده: اجازه نمی خواد که. (خطاب به زن برادرش:) پس فردا عروسیشه می خواد بره ابروهاشو برداره.
    زن برادر: از حالا یاد بگیر همه چی رو بهش نگی.
  • دانش آموز اول: آقا به خدا این ترقه ها واسه ما نیست!
    مدیر مدرسه: پس توو کیف تو چیکار می کرد؟!
    دانش آموز دوم: آقا به خدا بچه ها یواشکی گذاشتن توو کیف ما.
    مدیر: ترقه ی بسته ای شیشصد تومن، اونم این همه، بچه ها مفتی میارن میذارن توی کیف شماها؟
    دانش آموز دوم: آقا اجازه... اونا بسته ای چهارصد تومنه... اونایی که شیشصد تومنه 50 تا توشه!
  • سیمین: اگه زنت تو رو با یه آدم خراب ببینه براش بهتر از اینه که اینجوری با یه زن دیگه باشی.
    مرتضی: من رسیدم اونجا بهت زنگ می زنم.

جوایز

عنوان جایزه برنده کاندید
جشنواره فیلم فجر سیمرغ بهترین کارگردانی
اصغر فرهادی
سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن
هدیه تهرانی
سیمرغ بهترین تدوین
هایده صفی یاری
جوایز دیگر 4 جایزه 7 نامزدی

نظرات

Wednesday Fireworks 2006 Farhadi اصغر فرهادی چهارشنبه سوری قابلیت پخش عمومی : بله
مشاهده پرونده مربوطه