کارگاه صدرنگ
Chinatown Poster قابلیت پخش عمومی : بله

Chinatown 1974

کارگردان Roman Polanski
نویسنده Robert Towne
زمان 130
کشور آمریکا
ژانر هیجانی، رازآلود، نوآر

10 / 8.2

امتیاز
imdb

10 / 7.9

امتیاز
ما

خلاصه فیلم

گیتس کاراگاهی خصوصی برای کشف خیانت های زناشویی است. در یکی از ماموریت هایش و هنگام تحقیق درباره شوهر یک زن، مرد به قتل می رسد. گیتس این مساله را جدی گرفته و با همسر مرد ارتباط عاطفی برقرار می کند. ماجرا از این قرار است که زن با شریک پدرش در صنعت آب ازدواج کرده است. اختلافات شوهر و پدر زن بر سر سواستفاده در آبرسانی به کشاورزان رابطه آنها را خراب کرده است. از سوی دیگر زن در نوجوانی توسط پدرش مورد تجاوز قرار گرفته و از او دختری دارد. ماجرا زمانی اوج می گیرد که شوهر متوجه دختر همسرش می شود. پدر زن برای از میان برداشتن شوهر او را به قتل می رساند. اکنون که گیتس و زن با یکدیگر ارتباط عاطفی برقرار کرده اند و گیتس تمام ماجرا را می داند، با یکدیگر قصد فرار از شهر را دارند. اما پدر مانع از این کار می شود و در یک تنش اتفاقی زن توسط پلیس کشته می شود.

مشاهده بیشتر

لیست بازیگران

نام شخصیت
Jack Nicholson J.J. Gittes
Faye Dunaway Evelyn Mulwray
John Huston Noah Cross
Perry Lopez Escobar
John Hillerman Yelburton
Darrell Zwerling Hollis Mulwray
Diane Ladd Ida Sessions
Roy Jenson Mulvihill
Roman Polanski Man with Knife
Richard Bakalyan Loach (as Dick Bakalyan)

گالری تصاویر و ویدئو


Chinatown 1974
1
Chinatown 1974
2
Chinatown 1974
3
Chinatown 1974
4
Chinatown 1974
5
Chinatown 1974
6
Chinatown 1974
7
Clock in Charcter Making - Chinatown (1974)
Close Camera - Chinatown (1974)
Femme Cigarete Shades Noair - Chinatown (1974)
Low Lightening - Chinatown (1974)
Polanski Cuts knife - Camera Angle - Chinatown (1974)
Final Scene - Chinatown (1974)
Chinatown 1974
Chinatown 1974
Chinatown 1974
Chinatown 1974
Chinatown 1974
Chinatown 1974
Chinatown 1974
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

نقد فیلم محله چینی ها

رومان پولانسکی با ساخت فیلم محله چینی ها (Chinatown) شاهکاری از سینمای هالیوود را پدید آورده است. فیلم از هر لحاظ با ژانر نوآر دهه های سی و چهل آمریکا سنخیت دارد، با این تفاوت که بیست سال بعد از تمام شدن دوره آن ساخته شده است. دکور، صحنه آرایی و گریم با دقت بسیاری طراحی شده تا بتواند آمریکای دهه 30 را به تصویر بکشد. فیلم با بررسی عکس هایی سیاه و سفید از یک خیانت زناشویی آغاز می شود. این تصاویر هم کلیدی برای ارتباط این فیلم (Chinatown) با اسلاف نوآر خود است و هم از آنجایی که نماد واقعیتی تلخ است، سرنوشت و خط سیر کلی داستان را به ما نشان می دهد. از جمله حرکات جالب پولانسکی در این فیلم مشارکت در بازی این فیلم است. در واقع او نقش مردی را بازی می کند که بینی گیتس را می برد و او را تا انتهای فیلم نشان دار می کند. تاثیر این حرکت او در سرتاسر فیلم امضای کارگردان بر روی اثر خود است. تکنیک ساخت و فیلمبرداری این فیلم منحصر به پولانسکی است و می توان نشانه هایی از او و علایقش را در فیلم دید. به عنوان مثال چاقوی او برای بریدن بینی گیتس همان چاقویی است که در فیلم گذشته پولانسکی با عنوان «چاقو در آب» استفاده شده است. فیلمبرداری با فاصله کم از سوژه این امکان را به کارگردان می دهد تا احساسات قهرمان را بهتر به نمایش بکشد و همچنین بیننده را در صحنه شریک کند. نمونه بارز این فیلمبرداری در سکانس نهایی است که دوربین روی دست و بسیار نزدیک به صحنه است، ولی در عین حال بیننده تاثیر دوربین را احساس نمی کند. زاویه های گسترده فیلمبرداری و تاکید بر بینایی و چشم بسیار دیده می شود. زاویه فراخ دوربین داخل ماشین، ریزنگری های گیتس با چشمانش، تصویرهای زوم روی چشم و در نهایت تیری که به چشم زن اصابت می کند، نشانه های این وسواس و اصرار پولانسکی است. پولانسکی اهمیتی به بیننده نمی دهد. داستان های او انتهای تراژیک دارند و بیننده در آنها گم می شود. فندکی که سیگار گیتس را (دقیقه 73) روشن نمی کند، به قدری فعالانه در ایجاد احساس مشارکت می کند که کل این سکانس مهم با چنین حسی شکل می گیرد. در عین حال که این فیلم از نمونه های برتر سینمای هالیوود است، اما مشکلاتی نیز دارد. به عنوان مثال گاهی اوقات گریم ها تصنعی است (7:59 سبیل شوهر).

از سوی دیگر بازیگری در این فیلم (Chinatown) به نحو احسن انجام می شود. جک نیکلسون که در دوره اوج خود به سر می برد، با این فیلم به راحتی با بیننده ارتباط برقرار می کند. این ارتباط تا جایی است که گاهی نوعی تلپاتی بین بیننده و این شخصیت به وجود می آید. ما او را می فهمیم، می دانیم که تا پیش از این مرد مقرراتی و موفقی بوده است، اما در دامن محبت یک زن گرفتار می شود. او بسیاری از اصول کاری خود را زیر سوال می گذارد و ما همچنان او را درک می کنیم. بازیگر نقش زن نیز بازی آرام و تاثیرگذاری دارد. او حرکتی دراماتیک را از صحنه های خونسردی خود در ابتدای فیلم تا اوج فرار و مرگش در صحنه نهایی فیلم به نمایش می گذارد. ضعف، غرور، فریبندگی، ترس، قدرت و خشونت احساساتی است که این بازیگر در طول فیلم اجرا می کند. بالاخره باید به جان هوستون (پدر زن) اشاره کرد. هوستون 15 بار نامزد جایزه اسکار بوده که دو بار موفق به کسب آن شده است. جوایز او بیشتر در حوزه کارگردانی است، اما نباید فراموش کرد که او از جمله هنرمندان بزرگ هالیوود است. نقش او در این فیلم (Chinatown) به عنوان مردی هرزه، قدرت طلب و پولدار به خوبی اجرا شده است. او در عین حال که نقش منفی فیلم است، در خصوص دخترش (یا همان نوه اش) احساساتی و نیازمند است.

شخصیت پردازی و داستان فیلم (Chinatown) بیشترین نقش را در ارتباط آن با ژانر نوآر بازی می کند. در واقع از لحاظ فرمی، برخی از ویژگی های ژانر نوآر (از جمله سیاه و سفید بودن) در این فیلم از بین رفته است. اما ویژگی های داستانی همچنان یادآور آن دوره و نویسندگانی همچون ریموند چندلر است. ماجرای پیچیده و غیرقابل پیش بینی، زن فریبنده ای که برای رهایی از چنگ یک مرد، متوسل به مردی دیگری می شود، کاراگاه قهرمان فیلم مغموم بوده است و مغموم تر می شود و در نهایت پایان بندی تراژیک از نشانه های ارتباط موضوع با ژانر نوآر است. دیالوگ ها به خوبی طراحی شده اند و در مواقع خاص برای ابراز مفاهیم بلند به کار می آیند. به عنوان مثال «محله چینی ها» که نام فیلم نیز هست، در طول فیلم به محلی ارجاع می دهد که پلیس و نیروهای دولتی کمترین کار ممکن را می توانند انجام دهند. همچنین گیتس در سابقه خود دخالت در مرگ زنی را در محله چینی ها دارد که او کمترین کار ممکن را توانسته انجام دهد. پس از مرگ زن در صحنه انتهایی فیلم و مجددا در محله چینی ها (Chinatown) او عبارت کمترین کار ممکن را تکرار می کند. شاید هیچ عبارتی بهتر از این نمی توانست یک مرد شکست خورده را به تصویر بکشد. گفته می شود که پولانسکی بر خلاف نظر نویسنده پایان فیلم را تراژیک کرده است.

نقاط قوت:

  • فیلمنامه
  • کارگردانی
  • بازیگری
  • فیلمبرداری

نقاط ضعف:

  • پیچیدگی داستانی
  • گریم ضعیف

دیالوگ های ماندگار

  • Officer: Mr. Yelburton will be busy for some time.
    Gittes: Well, it's my lunch hour. I can wait.
    Officer: He's liable to be tied up indefinitely.
    Gittes: I take a long lunch hour. All day, sometimes.
  • Yelburton: My goodness, what happened to your nose?
    Gittes: Cut myself shaving.
    Yelburn: Well, you ought to be more careful. That must really smart.
    Gittes: Only when I breathe.
  • Walsh: Forget it, Jake. It's Chinatown.
  • Noah Cross: 'Course I'm respectable. I'm old. Politicians, ugly buildings, and whores all get respectable if they last long enough.
  • Gittes: Why are you doing it? How much better can you eat? What could you buy that you can't already afford?
    Noah Cross: The future, Mr. Gittes! The future.

جوایز

عنوان جایزه برنده کاندید
اسکار (1975) بهترین فیلمنامه
Robert Towne
بهترین فیلم
Robert Evans
بهترین بازیگر نقش اول مرد
Jack Nicholson
بهترین بازیگر نقش اول زن
Faye Dunaway
بهترین کارگردانی
Roman Polanski
بهترین فیلمبرداری
John A. Alonzo
بهترین دکور
Richard Sylbert
W. Stewart Campbell
Ruby R. Levitt
بهترین طراحی لباس
Anthea Sylbert
بهترین صدابرداری
Charles Grenzbach
Larry Jost
بهترین تدوین
Sam O'Steen
بهترین موسیقی فیلم
Jerry Goldsmith
گلدن گلوب (1975) بهترین فیلم
بهترین کارگردانی
Roman Polanski
بهترین بازیگر نقش اول مرد
Jack Nicholson
بهترین فیلمنامه غیراقتباسی
Robert Towne
بهترین بازیگر نقش اول زن
Faye Dunaway
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
John Huston
بهترین موسیقی فیلم
Jerry Goldsmith
BAFTA (1975) بهترین بازیگر نقش اول مرد
Jack Nicholson
بهترین کارگردانی
Roman Polanski
بهترین فیلمنامه
Robert Towne
بهترین بازیگر نقش اول زن
Faye Dunaway
بهترین کارگردان هنری
Richard Sylbert
بهترین فیلمبرداری
John A. Alonzo
بهترین طراحی لباس
Anthea Sylbert
بهترین تدوین
Sam O'Steen
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
John Huston
بهترین فیلم
جوایز دیگر 13 جایزه 3 نامزدی

نظرات

Chinatown Poster قابلیت پخش عمومی : بله
مشاهده پرونده مربوطه