کارگاه صدرنگ
پوستر فیلم «ذهن زیبا» A Beautiful Mind (2001) Classifilm.com قابلیت پخش عمومی : بله

A Beautiful Mind 2001

کارگردان Ron Howard
نویسنده Akiva Goldsman, Sylvia Nasar
زمان 135
کشور آمریکا
ژانر زندگینامه، درام

10 / 8.2

امتیاز
imdb

10 / 7.8

امتیاز
ما

خلاصه فیلم

جان نش دانشجوی نابغه ای است که در دانشگاه پرینستون پذیرش گرفته است. او برای اثبات ارزش های خود تئوری جدیدی ارائه کرده و موفق به کسب بورسیه این دانشگاه می شود. در ادامه افراد مرموزی برای پروژه های محرمانه ملی از او درخواست کمک می کنند و زندگی او را مشوش می کنند. هنگامی که این قضایا به اوج خود می رسد، جان نش توسط روانشناسان بستری می شود. دکترها معتقدند او دچار اسکیزوفرنی است و شخصیت های مرموز همگی ساخته ذهن او هستند. در نهایت جان نش با این شخصیت ها کنار می آید و موفق به کسب جایزه نوبل اقتصاد می شود.

مشاهده بیشتر

لیست بازیگران

نام شخصیت
Russell Crowe John Nash
Ed Harris Parcher
Jennifer Connelly Alicia Nash
Christopher Plummer Dr. Rosen
Paul Bettany Charles
Adam Goldberg Sol
Josh Lucas Hansen
Anthony Rapp Bender
Jason Gray-Stanford Ainsley
Judd Hirsch Helinger

گالری تصاویر و ویدئو


A Beautiful Mind 2001
1
A Beautiful Mind 2001
2
A Beautiful Mind 2001
3
A Beautiful Mind 2001
4
A Beautiful Mind 2001
5
A Beautiful Mind 2001
6
A Beautful Mind (2001) Mathemtical Discovery
A Beautiful Mind (2001) Acting
A Beautiful Mind (2001) Nobel Speach
A Beautiful Mind (2001) Pen Ceremony
A Beautiful Mind (2001) Time Passage
Beautiful Mind (2001) Weird Music
A Beautiful Mind 2001
A Beautiful Mind 2001
A Beautiful Mind 2001
A Beautiful Mind 2001
A Beautiful Mind 2001
A Beautiful Mind 2001
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

نقد فیلم ذهن زیبا

فیلم «ذهن زیبا» (A Beautiful Mind) روایتی اقتباسی از زندگی دانشمندی آمریکایی به نام جان نش است که با وجود بیماری اسکیزوفرنی موفق به کسب جایزه نوبل اقتصاد شد. البته زندگینامه جان نش در نقاط مهمی توسط نویسندگان مورد جرح و تعدیل قرار گرفته است که در برخی موارد به دراماتیک کردن داستان کمک کرده و در برخی موارد روح داستان را از بین برده است. به عنوان مثال اینکه جایزه نوبل نش با دو نفر دیگر مشترک بود و اینکه او برای دریافت جایزه هیچ سخنرانی نکرد، نکاتی است که به درستی توسط نویسندگان تغییر یافته است. اما حذف این نکته که همسر نش در سال 1961 از او جدا شد (گرچه در سال 2001 و با انتشار فیلم آنها مجددا ازدواج کردند) و اینکه نش گرایش های دوجنسه داشته، فیلم را از یک داستان واقعی دور کرده و شکلی ملودرام به آن داده است. برایان کولر (منتقد محبوب من) با اشاره به این نکات معتقد است انحراف از واقعیت در این فیلم به ضرر فیلم تمام شده است، چرا که تصویر بسیار ساده و غیرقابل باوری از مسائل پیرامونی ارائه می کند. به عنوان مثال تصویر این فیلم از بیماران اسکیزوفرنی بسیار ساده طراحی شده به طوری که با بی توجهی به تصاویر ذهنی می توان به زندگی عادی بازگشت! شگرد اصلی و کلیدی ران هاوارد (کارگردان) در این فیلم استفاده از گردشی ماتریکس-مانند بین واقعیت و تخیل است. اما همان طور که جفری اندرسون می نویسد «این نقطه قوت فیلم زود فاش می شود و حدود 45 دقیقه بینندگان با موضوعی لو رفته دست و پنجه نرم می کنند».

مطمئنا بهترین بخش فیلم «ذهن زیبا» (A Beautiful Mind) بازی درخشان راسل کرو در نقش جان نش است. گرچه فیزیک بدنی او چندان به یک ریاضیدان نابغه شبیه نیست، اما برخوردهای عصبی و غیرمتوازن او یادآور بسیاری از نوابغی است که ما در طول حیات خود دیده ایم. آنها در برخی موارد سخنان آشفته می گویند، رفتارهای اغراق آمیز دارند و گاهی خودشیفته هستند. در عین حال راسل کرو در قامت یک عاشق و بیمار نیز به خوبی ایفای نقش می کند و به راحتی احساسات بینندگان را تحریک می کند. من معتقدم نقاط ضعف فیلمنامه و ساخت فیلم همگی تحت الشعاع هنرنمایی راسل کرو قرار گرفته اند و فیلم ذهن زیبا را به یک اثر دیدنی تبدیل کرده اند.

داستان «ذهن زیبا» (A Beautiful Mind) اقتباسی غیرمتعهد به متن است و با تاکید بسیار بر بخشی از زندگی جان نش، بخش های دیگر را حذف یا کوتاه کرده است. شخصیت پردازی در این فیلم چندان قوی نیست چرا که ما درباره پیش زمینه های شخصیت جان نش چیزی نمی دانیم. کودکی و نوجوانی او غیر از چند دیالوگ کوتاه به ما نمایش داده نمی شود، در حالی که می توانست در پرداختن آن شخصیت بسیار موثر باشد. شخصیت های غیرپخته و غیرقابل درک در سراسر فیلم پراکنده هستند. به عنوان مثال همسر جان نش که احتمالا دختری جسور و زیبا است به راحتی و بدون دلیلی واضح عاشق او می شود و تا آخر عمر نسبت به همسرش وفادار می ماند. حتی در سکانسی که با همکار نش همدردی می کند، می توان به وضوح کلافگی او را دید، اما بر خلاف شواهد واقعی و حتی داستانی، تا انتهای فیلم زنی نمونه و فداکار باقی می ماند. کیث آلن معتقد است مجموعه حوادث این فیلم دروغین، احساسی و ملودرام هستند. به طور خلاصه ساده سازی های افراطی و گذر سریع از برهه های زمانی بزرگترین ضعف های فیلمنامه هستند. اما با این وجود بارقه هایی از یک اثر تاریخی در این فیلمنامه دیده می شود: اولین بارقه قدرت تحریک احساسات بینندگان خصوصا در ربع انتهایی فیلم است. ضمن اینکه سوژه نابغه بیمار از جمله سوژه های جذاب برای بینندگان است (به عنوان مثال می توان دید که سریال «بیگ بنگ» که تصویرگر چند جوان نابغه است با استقبال گسترده جهانی روبرو می شود و در ادامه ساخت سریالی دیگر بر اساس کودکیِ نابغه ترینِ این نابغه ها یعنی شلدون این موفقیت را در ابعادی دیگر ادامه می دهد). یکی دیگر از نقاط قوت فیلمنامه استعارات موجود در آن است. شخصیت های خیالی جان نش (پلیس مخفی، دوست جوان و یک کودک) نشانگر ابعاد شخصیت هر انسان بالغی هستند. مطابق محبوب ترین کتاب های روانشناسی، روان آدمی متشکل از سه شخصیت والد، کودک و بالغ است که رفتارهای او را کنترل می کنند. چهره های خیالی جان نش تصاویری از این ابعاد شخصیتی او هستند و قهرمان فیلم در انتها با غلبه بر آنها موفق به کسب معتبرترین جایزه علمی جهان می شود. دیدن این فیلم جذاب و احساسی را حتما به شما توصیه می کنم.

دیالوگ های ماندگار

  • Charles: Mathematics is never going to lead you to a higher truth.
  • Sol: Exactly what's the difference between genius and most genius?
  • Parcher: Oppenheimer used to say, "A genius sees the answer before the question."
  • Dr. Rosen: Imagine if you suddenly learned that the people, the places, the moments most important to you were not gone, not dead, but worse, had never been. What kind of hell would that be?
  • Nash: Perhaps it is good to have a beautiful mind, but an even greater gift is to discover a beautiful heart.
  • Alicia: How big is the universe?
    Nash: Infinite.
    Alicia: How do you know?
    Nash: I know because all the data indicates it's infinite.
    Alicia: But it hasn't been proven yet.
    Nash: No.
    Alicia: You haven't seen it.
    Nash: No.
    Alicia: How do you know for sure?
    Nash: I don't, I just believe it.
    Alicia: It's the same with love I guess.

جوایز

عنوان جایزه برنده کاندید
اسکار (2002) بهترین فیلم
Ron Howard, Brian Grazer
بهترین کارگردان
Ron Howard
بهترین فیلمنامه اقتباسی
Akiva Goldsman
بهترین بازیگر زن نقش مکمل
Jennifer Connelly
بهترین بازیگر نقش اول مرد
Russell Crowe
بهترین تدوین
Mike Hill, Daniel P. Hanley
بهترین موسیقی
James Horner
بهترین گریم
Greg Cannom, Colleen Callaghan
گلدن گلوب (2002) بهترین فیلم
بهترین فیلمنامه
Akiva Goldsman
بهترین بازیگر نقش اول مرد
Russell Crowe
بهترین بازیگر نقش مکمل زن
Jennifer Connelly
بهترین کارگردان
Ron Howard
بهترین موسیقی
James Horner
BAFTA (2002) بهترین بازیگر نقش اول مرد
Russell Crowe
بهترین بازیگر نقش مکمل زن
Jennifer Connelly
بهترین فیلم
Brian Grazer, Ron Howard
بهترین فیلمنامه
Akiva Goldsman
جایزه کارگردانی دیوید لین
Ron Howard
جایزه نشریه امپایر (2003) بهترین بازیگر زن
Jeniffer Connelly
جایزه گرمی (2003) بهترین موسیقی برای فیلم
James Horner
جوایز متفرقه 27 جایزه 57 نامزدی

نظرات

پوستر فیلم «ذهن زیبا» A Beautiful Mind (2001) Classifilm.com قابلیت پخش عمومی : بله
مشاهده پرونده مربوطه